Farkas Fogászat

Mert harapni jó!

Fogpótlások

Hiányzó fogak esetén a rágóképességet és az arc esztétikáját fogpótlás segítségével lehet helyreállítani. A meglévő fogak elhelyezkedésétől és állapotától függően készülhet rögzített, kivehető és a kettő kombinációjából álló fogpótlás.

Rögzített fogpótlások:

korona: amikor esztétikus töméssel vagy inlay-betéttel már nem állítható helyre a fog eredeti alakja, formája, akkor készítünk koronát.

híd: amikor foghiányt pótolunk koronákkal, akkor készítünk hidat.

Szólókoronánál a sérült fogat, híd készítésénél a hiányt határoló fogakat lecsiszoljuk, lenyomatot veszünk, ez alapján készül el a fogtechnikai laborban a fogpótlás, amelyet a következő alkalommal beragasztunk.

A koronák anyaguk szerint készülhetnek fémkerámiából, préskerámiából és cirkónium-oxid-kerámiából

-fémkerámia korona/ híd: a fémkerámia koronák vázát nikkelmentes fémötvözetből készíti el a fogtechnikus. Erre a fémre égetik rá a környező fogak színének, formájának megfelelő kerámiát.

-préskerámia korona: a fémkerámia koronával szemben ezek a koronák nem fémvázra készülnek. A foggal, az ínyszéllel csak kerámia találkozik. Ezen koronák esztétikailag rendkívül magas szintet képviselnek. Fényáteresztő képességük, esztétikai hatásuk kiváló. Mivel fémvázat nem tartalmaznak, szilárdságuk jóval kisebb, mint a fémkerámia koronáké. Így csak metsző fogakon alkalmazhatók, rágófogakra illetve hidak készítésére nem alkalmasak.

 

-cirkónium-oxid-kerámia korona/híd: a váz fehér színű cirkónium-oxidból készül, amely , igen magas hajlítószilárdságú áttetsző kerámia. Míg a hagyományos fémmentes kerámiák hajlítószilárdsága 150-200 MPa, ezzel szemben a cirkónium oxid alapú kerámiáké közel tízszerese, 1200 MPa. Erre a vázra égetik rá a kerámiát, és így a cirkónium-oxid-kerámia korona a legmagasabb esztétikai és funkciós elvárásoknak is megfelel.

Kivehető fogpótlások:

Amennyiben a maradék fogak száma és elhelyezkedése már nem teszi lehetővé a rögzített pótlás (híd) elkészítését, a páciensnek kivehető fogpótlás készül. A fogsor a fogatlan állcsont alapjára fekszik fel. A fogművet teljes foghiány esetén a tapadás, a rágónyomás, a gravitáció, az esetleg állcsonton előforduló és kihasználható alámenős területek rögzítik. Meglévő fogak esetén ezekhez kapoccsal rögzül a fogsor.

Kombinált fogpótlások:

A rögzített hídpótlás előnyeit ötvözi a kivehető fogpótlással. A maradék fogakat híddal merev egységbe foglaljuk, és a kivehető fémvázas fogmű rejtett elhorgonyzással (nincs látszódó fémkapocs)a hídhoz kapcsolódik. Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú maradék fog található a front fogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak. Stabil, jól funkcionáló kivehető fogpótlás, mely a maradék fogazatot kevéssé károsítja, a nyálkahártya-csont alakzatot megkíméli. A rejtett elhorgonyzás révén kiváló esztétikai hatást biztosít

 

Implantátum segítségével elhorgonyzott kivehető fogsor: